Domov Marketing Ekipa Urnik Kontakt

Irma še vedno besni

Orkan Irma je potem, ko je včeraj kot orkan čee stopnje dosegel območje otokov Flordia Keys na jugu Floride in povzročil veliko opustošenje, nekoliko oslabel. Če so včeraj še pihali vetrovi s hitrostjo do 200, danes v sunkih dosegajo okoli 160 kilometrov na uro. Zdaj je Irma orkan druge stopnje, a ostaja nevaren, opozarjajo v ameriškem nacionalnem centru za orkane. Premika se proti mestu Tampa na zahodni i Floride, kjer opozarjajo pred možnostjo do 4,5 metra visokih valov. 

Orkanski vetrovi sicer pustošijo po ozemlju širokem do 640 kilometrov in čeprav se je Irma od otočja Keys proti severu pomikala po zahodni i Floride, so njeno moč čutili tudi na vzhodni atlantski i v Miamiju in drugih mestih južne Floride.

V Miamiju so vetrovi podrli dva gradbena žerjava, v Fort Lauderdalu enega. Miami in tudi druga mesta se soočajo s poplavljenimi ulicami, po Floridi pa je do nedelje zvečer ostalo brez elektrike več kot tri milijone odjemalcev in trajalo bo več tednov, da jo dobijo nazaj.

Orkan Irma je v ameriški zvezni državi Florida, ki jo je dosegel davi, doslej zahteval najmanj pet smrtnih žrtev, oblasti navaja ameriška televizija ABC. Smrti naj bi povzročile prometne nee, ki so bile posledica močnega vetra in dežja.

V zavetiščih je 160.000 ljudi, ukaz o evakuaciji pa je zajel 6,4 milijona prebivalcev, čeprav ga vsi niso upoštevali.

vir: 24ur.com