Domov Marketing Ekipa Urnik Kontakt

Zdravnikom bo omejeno osebno predpisovanje zdravil

Med spremembami pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja je tudi sprememba zdravniške pravice predpisovanja receptov za osebno rabo. V zdravniški zbornici opozarjajo, da ukrep z njimi ni bil usklajen.

Na zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pojasnjujejo, da bo do 30 receptov na leto za osebno rabo, ki jih ZZZS dodeli zdravniku na njegov predlog, neobnovljivih. Ti naj se uporabljajo le pri akutnih zdravstvenih stanjih in ne za dolgotrajno zdravljenje, čemur so namenjeni obnovljivi recepti.

Poleg tega so na novo določili dva pogoja za zdravnika, da je upravičen do teh receptov. Enako kot do zdaj mora biti zdravnik evidentiran v bazi podatkov o izvajalcih zdravstvenih storitev, na novo pa je določen pogoj, da mora zdravnik imeti licenco Zdravniške zbornice Slovenije.

Določen je tudi statusni pogoj zdravnika, ki je vezan na opravljanje zdravstvenih storitev javne zdravstvene službe in na opravljanje dela po pogodbi o zaposlitvi s ključnimi institucijami v zdravstvenem sistemu ali z zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, katerega zdravniki opravljajo delo s področja medicinskega izvedenstva.

vir: rtvslo.si