Domov Marketing Ekipa Urnik Kontakt

To so novosti, ki jih prinaša leto 2019

V letu 2019 bomo imeli 12 dela prostih dni, novo leto pa s seboj prinaša tudi nekatere spremembe. Tako se na primer za 50 evrov zvišuje minimalna plača, veljati začne dvig plač iz odprave plačnih anomalij javnim uslužbencem, zvišujejo se nadomestila iz naslova družinskih prejemkov, pa tudi nekatere cestnine.


Približno 70.000 zaposlenih se lahko po novem veseli višje plače. Novela zakona minimalno plačo s sedanjih okoli 638 evrov neto zvišuje na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Poleg tega ureja tudi časovnico izločitve dodatkov iz minimalne plače - dodatki bodo iz minimalne plače izločeni s 1. januarjem 2020 - ter formulo za njen izračun, po kateri je minimalna plača omejena tako navzgor kot navzdol oz. najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški.

Tudi večina javnih uslužbencev bo pridobila najmanj en plačni razred, kar pomeni približno štiriodstoten dvig plače, nekaterim se bodo plače izboljšale za dva, tri ali celo štiri plačne razrede. Bodo pa za vse v javnem sektorju veljali višji dodatki za nedeljsko, nočno in praznično delo ter za deljen delovni čas. Poleg jubilejne nagrade za 30 let se uvaja tudi jubilejna nagrada za 40 let v enaki višini, višja bo odpravnina ob upokojitvi.

Zaposlenim z minimalno ali nižjo plačo pa letos pripada še poračun za višji regres v višini dobrih 200 evrov bruto. Povišanje bo prvič upoštevano februarja, pri izplačilu januarskih plač.

Oskrbnina v skoraj vseh domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih je s 1. januarjem zlasti zaradi večjih stroškov dela višja za dva odstotka.


Po šestih letih je porodniško nadomestilo spet 100-odstotno, in ne več 90. Očetovsko in starševsko nadomestilo bo v letošnjem letu znašalo 100 odstotkov osnove.


Po novem so na blagajnah trgovin v Sloveniji prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke. Potrošniki na prodajnem mestu vrečko sicer še vedno lahko kupijo, prav tako pa so še naprej na voljo zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana.


Vozniki osebnih vozil po novem plačujejo višjo cestnino skozi predor Karavanke. Za vozila iz prvega cestninskega razreda je dražja za 20 centov in znaša 7,40 evra. Dražja cestnina za prvi cestninski razred naj bi po ocenah ministrstva na letni ravni prinesla od 260.000 do 320.000 evrov dodatnih prihodkov, odvisno od realizirane rasti prometa v prihodnje.

vir: 24ur.com