Domov Marketing Ekipa Urnik Kontakt

Ledeni mo??je prina??ajo novo ohladitev s padavinami in vetrom

Od 12. do 14. maja godujejo ledeni mo??je, ki jim bo dan kasneje sledila še mokra Zofka. Ljudje so jih v preteklosti imeli za glavne krivce hladnega in de??evnega vremena, ki se lahko še pojavi v maju. Ledeni svetniki Pankracij, Servacij in Bonifacij so pred uvedbo gregorijanskega koledarja godovali ??e med 2. in 4. majem. Kljub kasnejši spremembi koledarja so se ledeni mo??je ohranili, s tem pa tudi pregovori, ki pravijo, da se po godovih teh svetnikov ni treba več bati slane.

Kot ka??e, bodo ledeni mo??je in mokra Zofka letos upravičili svoj sloves, saj nam bodo prinesli de?? in ni??je temperature. To je po ljudski modrosti dobro, saj si lahko obetamo lepo in toplo poletje.

Nedelja bo tako oblačna s pogostimi padavinami, ki jih bo več v vzhodni Sloveniji. Zaradi oblakov in dotoka hladnejšega zraka najvišje dnevne temperature z izjemo Primorske večinoma ne bodo presegle 10 stopinj Celzija. Občutek sve??ine bo dodatno stopnjeval okrepljen severni veter, ki se bo v noči na ponedeljek še okrepil ter predvsem v vzhodni in severni Sloveniji dosegal tudi viharne hitrosti. Na Primorskem bo pihala močna burja.


Močan veter bo povzročila velika razlika v tlaku med ciklonom nad ju??nim Jadranom ter anticiklonom nad zahodno in srednjo Evropo, ki bo nad nami vztrajala tudi na začetku prihodnjega tedna. V ponedeljek in torek bo z okrepljenim severnim vetrom k nam dotekal še nekoliko hladnejši zrak. Ob občasnih padavinah, ki se bodo pojavljale predvsem v vzhodni in osrednji Sloveniji, bo meja sne??enja za sredino maja zelo nizko, saj se bo gibala na nadmorski višini okoli 1000 metrov.

vir: 24ur.com